23 مرداد 1396 - 14:39 شناسه خبر: 6273 نسخه چاپی

با تدوین نقشه راه زیست‌فناوری کشاورزی کشور صورت می‌گیرد؛

تلاش برای کسب 3 درصد بازارهای جهانی محصولات زیست‌فناوری کشاورزی

تلاش برای کسب 3 درصد بازارهای جهانی محصولات زیست‌فناوری کشاورزی با تدوین نقشه راه زیست‌فناوری کشاورزی کشور صورت می‌گیرد؛
پروژه تدوین نقشه راه زیست‌فناوری کشاورزی ایران با هدف دستیابی به اهداف مطرح‌شده در برنامه‌های توسعه‌ای کشور و رسیدن به 3 درصد بازار جهانی برون‌سپاری شد.

خبرگزاری ایسنا

پروژه تدوین نقشه راه زیست‌فناوری کشاورزی ایران در سه فاز مطالعه و شناخت وضع موجود زیست‌فناوری کشاورزی در ایران و جهان، تهیه نقشه راه فنـاورانه محصـولات و فناوری‌های نوظهور در زیست‌فناوری کشـاورزی و تهیه برنامه ملی توسعه فناوری‌ها و محصولات زیستی در حوزه کشاورزی اجرایی شد.

فاز اول این طرح مربوط به شیوه مطالعه کتابخانه‌ای و مراجعه به سازمان‌های مرتبط است که مشتمل بر 9 سند می‌شود. فاز دوم نیز به شیوه مراجعه حضوری با متخصصان و جستجوی اینترنتی پرداخته خواهد شد و فهرست تجهیزات، مواد و فناوری مورد نیاز تولید هر محصول، ساختار شکست و درخت فناوری محصولات تهیه و تدوین شد و در نهایت در فاز سوم در فرآیند اجرایی فاز نقاط ضعف و قوت‌ها، تهدیدها و فرصت‌ها در حوزه‌های مختلف زیست‌فناوری کشاورزی در ایران، شناسایی و با استفاده از روش SWOT داده‌ها مورد تحلیل قرار گرفته شدند و در نهایت پس از تحلیل داده‌ها، استراتژی مناسب در حوزه‌های مختلف زیست‌فناوری کشاورزی تدوین شد.

برای تدوین نقشه راه زیست‌فناوری کشاورزی کشور با مطالعه شرایط گذشته، میزان نیاز کشور، شرایط تولید و بررسی زیرساخت‌های موجود 5 سناریو تدوین شد. در این سناریو سهم ایران از تولید جهان 06.0 درصد در سال 1404 تعیین شده است.

تعیین اولویت‌های تخصصی منابع انسانی، زیرساخت‌ها و آزمایشگاه‌های مورد نیاز به منظور جهت‌دهی حمایت‌های دولتی سرفصل دیگری است که در این نقشه مدنظر قرار گرفته شده است.

تعیین اولولت‌های تولید محصولات زیست‌فناوری شامل تراریخت، کشت بافت، زیست مهارگرها، کودزیستی، واکسن‌ها، افزودنی‌های خوراک دام و طیور و کیت تشخیص از دیگر رویکردهای این نقشه است.

بر همین اساس، اولویت اول تولید محصولات تراریخت شامل پنبه، کلزا، ذرت، چغندرقند و برنج، اولویت دوم شامل سویا، یونجه و نیشکر، حبوبات، سیب زمینی، پیاز، سورگوم، پایه‌داران، پایه هسته‌داران و پایه مرکبات و اولویت سوم تولید محصولات کشت بافت نیز شامل گردو، پسته، سیب زمینی، پایه‌های دانه‌دار، خرما، پایه‌های هسته‌دار و گیاهان زینتی است.

بر اساس اعلام روابط عمومی معاونت علمی ریاست‌جمهوری، برای رشد ایران به میزان 13.4 درصد از بازار جهانی زیست‌فناوری کشاورزی، الزاماتی مانند افزایش تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه زیست‌فناوری کشاورزی و ارتقای ظرفیت تولید شرکت‌های موجود، ترویج و فرهنگ‌سازی مصرف محصولات زیست‌فناوری کشاورزی، حمایت بخش دولتی برای تولید و مصرف و بازاریابی ملی و بین‌المللی برای محصولات زیست‌فناوری کشاورزی مورد نیاز است.